Spannende spin voor de ambulance

Vanochtend (30-1-2020) kwam er een telefoontje van onze centralist (Sanne D) dat ze een ongewone melding voor ons had. Bij een Jumbo in Leeuwarden was namelijk een spin aangetroffen in een lading bananen uit Colombia. De spin zou in een doosje zitten. Wij zijn er op af gegaan en toen we bij de Jumbo kwamen werden we direct begroet door de filiaal-leider. Hij vertelde dat hij het beestje in de koeling had gedaan.

Uiteindelijk heeft het personeel van de Jumbo een kleinere kartonnen doos gevonden en was het plan om de tros bananen waar de spin in zat met grote handschoenen voorzichtig hierin te doen en het goed dicht te tapen. Op het moment zelf leek het alsof we bij de explosieve opruimingsdienst zaten! Want stel je voor dat een mogelijk zeer giftige spin wegspringt en iemand bijt… Toen de spin in het doosje zat was grote vraag ‘wat is het voor spin?’. Later op de dag konden we in Natuurmuseum Fryslân langskomen bij Peter Koomen. Hij wist ons te vertellen dat dit geen vogelspin was maar een lid uit de familie van Jachtkrabspinnen (latijnse naam: Sparassidae, voorheen ook wel Heteropodidae) en dat dit een volwassen vrouwtje was (te zien aan het donkere puntje op het achterlijf).

Peter vertelde ons ook dat deze spin wel door de huid van een mens heen kan bijten maar dat ze niet heel erg giftig is. hier is echter weinig onderzoek naar gedaan omdat het niet vaak voorkomt dat mensen door deze spinnen gebeten worden.

Een heel bijzondere melding met een heel bijzonder dier. Ook dat kom je tegen als je bij de Dierenambulance werkt! Peter Koomen heeft de prachtige foto’s van de spin gemaakt en nog helemaal uitgezocht welke soort het is. Dat verslag kan je hieronder lezen;

 

Beste dierenambulancers,

Ik ben bezig geweest met de ‘bananenspin’ die jullie vorige week brachten. Ik heb toen gezegd dat het een jachtkrabspin (familie Sparassidae, vroeger Heteropodidae) was. Dit zijn spinnen die ’s nachts op jacht gaan. Meestal liggen ze dan op een blad of op de grond te wachten tot er iets in de buurt komt. Overdag verstoppen ze zich in allerlei nauwe ruimtes. De ruimte tussen bananen aan een tros is zeer geschikt. Ze gebruiken gif om prooien te doden, maar staan niet bekend als gevaarlijk voor de mens.

Ik heb inmiddels foto’s van de spin gemaakt (zie een paar als bijlage). De spin was niet erg actief meer: misschien toch een tik gekregen van een of ander bestrijdingsmiddel, of zenuwschade opgelopen door langdurige onderkoeling. Ik heb de spin overgebracht in alcohol en het (vrouwelijk) geslachtsorgaan aan de onderkant van het achterlijf bestudeerd onder een microscoop. Op naam brengen bleek niet eenvoudig omdat veel beschrijvingen van Zuid-Amerikaans jachtkrabspinnen al meer dan een eeuw oud zijn en er daarna nooit meer iemand mee bezig is geweest. De spin lijkt het meest op een soort die in 1880 beschreven is (Olios helvus). In die tijd deden ze nog niet aan foto’s. Bij de beschrijving zit alleen een klein, beetje schematisch plaatje van het geslachtsorgaan, dat wel aardig lijkt op dat van de supermarktspin. Dat zou hem dus kunnen zijn. Ik heb alle foto’s naar Peter Jäger gestuurd, een jachtkrabspinnenspecialist die bij het Senckenbergmuseum in Frankfurt werkt. Ik hoop dat hij uitsluitsel kan geven. Tot die tijd zou ik zeggen, als jullie er iets mee willen doen, dat het om een Olios-soort gaat.

Met vriendelijke groeten,

Drs. P. Koomen, conservator
Natuurmuseum Fryslân
Schoenmakersperk 2
8911EM  Leeuwarden