Ga naar de inhoud Ga naar de footer

Vogel adopteren

Vogels kunnen ook heel leuke maatjes zijn als huisdier! Regelmatig hebben we grasparkietjes, kanaries of andere volièrevogels die nog een goed plekje zoeken. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen. De meesten leven graag samen met soortgenoten.

De keuze voor een vogel

Vogels kunnen een heel leuk alternatief zijn voor mensen die geen honden of katten kunnen houden. Het zijn over het algemeen vrolijke huisdieren waar veel gezelschap en contact mee gemaakt kan worden. De meeste vogels zijn gebaat bij aandacht, vliegruimte  en goede verzorging. We raden het aan om vogels in koppels of groepen te houden, het gros van de vogelsoorten is echt groepsdier.

Gezelschap

Veel vogelsoorten leven in het wild in groepen of koppels. Er zijn daarom weinig vogels die echt goed in hun eentje gehouden kunnen worden. We proberen daarom altijd vogels in koppels te herplaatsen, of in volières waar ze in een groep kunnen leven. Vogels leven het beste samen met dezelfde soort. Wil je meerdere soorten bij elkaar houden in een volière? Doe dan goed onderzoek welke soorten bij elkaar kunnen.

Kennismaking

Net zoals met onze katten en honden kan je een afspraak maken om kennis te komen maken met de vogels. Niet elk vogeltje is hetzelfde, ook bij deze diersoort zitten er verschillen in karakter, soms ook per soort. Een bang vogeltje is mogelijk geen geschikte keuze voor een beginnende vogelliefhebber. Een brutaal of luid vogeltje past ook niet bij iedereen. Tijdens de kennismaking kan je bepalen of het diertje bij je past. Of mogelijk een andere keuze maken.

Adopteren

De beschikbare vogels vind je op onze website bij de adoptiedieren. We weten nooit wat voor vogels er binnenkomen en wat ons aanbod is. Regelmatig hebben we kleine volièrevogels zoals grasparkieten en kanaries, soms ook bijzondere volièrevogels als zebravinken, en heel soms echte papegaaisoorten. De meeste van deze vogels komen bij ons binnen als gevonden dier en is er weinig bekend van hun achtergrond.

Wij vragen een kleine adoptievergoeding voor deze vogels, afhankelijk van hun grootte.

Verzorging

Elke vogelsoort heeft zijn eigen eisen qua verzorging. Een parkiet of kanarie kan redelijk makkelijk gehouden worden, maar een agapornis of grotere papegaai heeft al meer kennis en specifieke eisen nodig om gezond te blijven. Lees je goed in over de vogelsoort waar u interesse in heeft zodat je goed weet waar je aan begint. Over de meeste vogelsoorten is inmiddels veel te vinden op internet, de website van de LICG is een mooi startpunt voor informatie.