Ga naar de inhoud Ga naar de footer

Dierenambulance

Dierenambulance de Wissel is 24/7 bereikbaar voor dieren in nood op telefoonnummer: 058-2663370

Je kunt een melding doen van een ziek, gewond of overleden dier in Leeuwarden. De ambulance kan niet in elke situatie helpen. Voordat je belt, lees eerst even hieronder onze veelgestelde vragen.

Over ons team

Dierenambulance de Wissel bestaat uit een team van enthousiaste vrijwilligers met een groot hart voor dieren. Wij staan 24 uur per dag en 7 dagen in de week paraat om hulpbehoevende dieren en hun eigenaren te helpen, begeleiden en vervoeren. Het werk dat we doen is niet altijd makkelijk maar biedt veel voldoening. Het vraagt verantwoordelijkheid, inlevingsvermogen, creativiteit en flexibiliteit.

Dierenambulance de Wissel vind je, net als Dierenopvang De Wissel, aan het Kalverdijkje 76 in Leeuwarden. Dit is de standplaats van de ambulance. Overdag zijn de vrijwilligers van de dierenambulance aanwezig op kantoor. Hier kan je ook op afspraak terecht om een overleden dier te identificeren. De dierenambulance rijdt alleen in de gemeente Leeuwarden.

Veelgestelde vragen

Het is belangrijk om te weten of er echt niet een eigenaar in de buurt woont. We raden daarom aan om goed te vragen in de buurt/wijk naar een mogelijke eigenaar. Misschien dat die een paar straten verderop woont of dat iemand anders weet van wie de kat is. Vermeld de kat in wijkapps of facebookpaginas. En check op amivedi.nl of het dier als vermist is opgegeven.

We mogen een kat niet zomaar van straat halen. De dierenambulance kan langskomen voor een chipcheck. En voor het omdoen van een zwerversbandje/belbandje. Komt daar geen reactie op van een eigenaar? Dan pas mag de kat naar de Wissel en nemen wij de zorg over.

Kijk eerst of de ouders van de vogel in de buurt blijven en voeren. Het kan zijn dat de vogel leert vliegen en zijn weg moet vinden. Is de vogel nog bijna kaal, dan gaat het om een jong dat per ongeluk uit het nest is gevallen. Probeer het jong terug in het nest te zetten. Is het nest te hoog? Zet het jong in een doosje en bel de dierenambulance.

In de winter gebeurt het wel eens dat vooral watervogels vastvriezen aan het ijs. Kijk eerst of dat echt het geval is. Watervogels kunnen namelijk goed tegen vorst en horen niet zomaar vast te vriezen. Vaak blijkt het dat eenden of ganzen even rusten op het ijs waardoor het lijkt of ze vast zitten. Vliegt of loopt het dier niet weg als u het een beetje opjaagt, dan kan het zijn dat het inderdaad vast zit. Bel dan met de dierenambulance voor meer advies of hulp.

Het komt regelmatig voor dat vogels tegen het raam vliegen. De vogel is waarschijnlijk versuft door de knal tegen het raam. Zet hem even rustig weg in een doosje en kijk na een half uur/uur of hij bijgekomen is. Zo ja, dan kunt de vogel gerust weer vrij laten. Is hij nog steeds versuft, bel dan de dierenambulance zodat hij opgehaald kan worden.

Voor zieke vogels die last hebben van andere verschijnselen en mogelijk vogelgriep hebben, bel meteen met de dierenambulance voor meer advies en hulp.

Houd zoveel mogelijk afstand. Veel wilde dieren kunnen erg gestrest raken van menselijk contact, en mogelijk in paniek wegvluchten waarmee ze hun verwonding erger maken of niet meer te vinden zijn. Houd de omgeving rustig, laat andere mensen er ook niet bij komen en bel met de dierenambulance. Afhankelijk van de verwonding en het soort dier zullen medewerkers van de dierenambulance de juiste acties ondernemen.

Dat kan je altijd melden bij de dierenambulance. Overleden katten halen we zo snel mogelijk op in de hoop dat we een eigenaar kunnen opsporen. Maar ook grote overleden vogels of wild kan je melden. De meeste dieren kunnen we zelf ophalen.

Dieren langs snelwegen kunnen we helaas niet zomaar ophalen, de dierenambulance mag daar namelijk niet stoppen. Zie je een dier langs de snelweg liggen, bel dan eerst met Rijkswaterstaat.

De dierenambulance biedt ook taxiritten aan. Dan helpen we jou en je dier bijvoorbeeld met een rit naar en van de dierenarts, of de opvang. Deze taxitritten kan je boeken bij de dierenambulance. Probeer dit ruim op tijd te plannen, dan kan er een extra auto ingezet worden zonder dat de ambulance hiervoor ingezet hoeft te worden.

Betaling van een taxirit moet per direct betaald worden, contant of per pin.

Vrijwilliger worden?

De dierenambulance is altijd op zoek naar enthousiaste mensen om het team te versterken. Bijvoorbeeld als chauffeur, bijrijder of centralist.

Wat bieden we jou:

  • Een leuke en zeer dankbare functie
  • Een fijn en hecht team
  • Verschillende leerzame bijeenkomsten en cursussen
  • Het leren van nieuwe vaardigheden
  • Gezellige teamuitjes

Wie ben jij?
Naast jouw liefde voor dieren kun je goed omgaan met mensen in soms lastige situaties. Je hebt inlevingsvermogen, bent een doorzetter en kunt goed in een team functioneren. Ook ben je bereid tot het draaien van 1 of 2 vaste diensten per week. Wanneer het mogelijk is voor je bespreken we of avond/nacht en weekend diensten een optie zijn voor je.

Overleden katten

Het is een naar onderdeel van het werk maar de dierenambulance haalt per jaar veel overleden katten van straat. We vinden het belangrijk dat mensen de mogelijkheid krijgen om afscheid te nemen van hun geliefde huisdier en streven er naar om deze meldingen zo snel mogelijk af te handelen. Tijdens het ophalen van een overleden kat checken we meteen op een chip. Zo kan een eigenaar snel gesproken worden. Is er geen chip, ook dan nemen we de kat mee naar de Wissel.

Eenmaal op de Wissel wordt de overleden kat grondig schoongemaakt, gewassen indien nodig en gekamd,  en in een vredige houding in een kattenmandje gelegd. We zorgen ervoor dat wonden of bloed niet meer te zien zijn. Daarna bewaren we het dier in de vriezer. Wanneer een eigenaar zich meldt kan deze het dier identificeren en afscheid nemen in onze afscheidsruimte. Daar bespreken we de mogelijkheden tot bijv. crematie, begraven of achterlaten bij ons.

Afscheid nemen is emotioneel en moeilijk. We proberen dit proces dan ook zo respectvol mogelijk te begeleiden. Er wordt veel tijd voor genomen en zonder tijdsdruk gewerkt.

Opties na overlijden

Dat je lieve kat overleden teruggevonden is, is vaak heel naar. Ineens is hij/zij er niet meer. Gelukkig zijn er mogelijkheden na overlijden om toch nog aan een mooi gedenkobject te komen.Die kunnen we voor je regelen als je dat graag wilt.

Zo zijn er bijvoorbeeld:

  • een lokje haar
  • een pootafdruk
  • een urn
  • een combinatie van deze opties

We bespreken altijd wat je wilt doen met het lichaampje, of je dat wilt laten cremeren, begraven of achter wil laten bij ons. Tijdens dat gesprek kan je aangeven of je interesse hebt in een van de gedenkobjecten.

Steun de Dierenambulance

Je kan de Dierenambulance steunen door een donatie te doen.
Dat kan via een overboeking naar NL28 INGB 0006 542845 t.n.v. Stichting Dierenopvang de Wissel o.v.v. donatie Dierenambulance. Of druk op onderstaande knop om een eenmalige gift te doen via iDeal.