Vacature Algemene bestuursleden

Stichting Dierenopvang de Wissel in Leeuwarden is op zoek naar:

 

Algemene bestuursleden (m/v)

 

Stichting Dierenopvang de Wissel vangt jaarlijks ca. 900 dieren op die verdwaald zijn of waarvan afstand wordt gedaan. Daarnaast heeft De Wissel een kattenpension en worden er hondentrainingen gegeven. Sinds 2018 heeft de Wissel ook twee dierenambulances. In 2018 heeft de dierenambulance maar liefst 2930 ritten gereden. Dierenambulance de Wissel rijdt voor gewonde, dode of verdwaalde dieren in Leeuwarden. Daarnaast voert de dierenambulance taxiritten uit voor mensen die niet zelf met hun dier naar bijvoorbeeld de dierenarts of pension kunnen rijden.

Dierenopvang de Wissel is een organisatie zonder winstoogmerk en is voor haar financiën afhankelijk van donateurs, sponsors, fondsen en nalatenschappen. Bij de Wissel werken zes medewerkers en verder worden we geholpen door veel enthousiaste vrijwilligers.

Voor het bestuur zijn wij op zoek naar algemene bestuursleden.

Het bestuur van De Wissel bestaat op dit moment uit een voorzitter, een penningmeester en een secretaris met ieder een eigen aandachtsgebied. Dierenopvang de Wissel is volop in ontwikkeling en er staan uitdagende projecten voor de deur. Daarom kan het bestuur wel wat extra man/vrouwkracht gebruiken.

Wie zoeken we:

 • We zoeken een ondernemende persoonlijkheid. Iemand met ondernemerszin en/of een bedrijfseconomische achtergrond.
 • Je bent daadkrachtig en slagvaardig – er zijn genoeg leuke uitdagingen. Daarom zoeken we iemand die het werk ziet liggen en hier pro- actief mee aan de slag gaat
 • Je hebt ervaring met projectmanagement en pakt graag door waar nodig.
 • Bij voorkeur heb je ervaring als bestuurslid
 • Je bent een maatschappelijk betrokken persoon met een hart voor dieren én voor mensen

 

Wat bieden wij

 • Een bestuursfunctie in een organisatie die volop in ontwikkeling is.
 • Een functie waar je een bijdrage levert aan dierenwelzijn én een organisatie waar vele vrijwilligers een plek hebben gevonden om een maatschappelijke bijdrage te leveren.
 • Ruimte voor ontwikkeling van jouw talent en ruimte voor eigen initiatief

 

Hoe ziet de functie eruit

 • In het bestuur heeft iedereen zijn/haar eigen expertise en we maken graag gebruik van het talent dat jij meebrengt. Daarom wordt de exacte invulling van de taken in overleg met jou vastgesteld.
 • Het bestuur vergadert 1 keer per maand. Daarnaast kun je rekenen op een tijdsbesteding van ongeveer 6-8 uur per maand.
 • Stichting Dierenopvang de Wissel is een ANBI stichting. Bestuursleden ontvangen derhalve geen vergoeding voor hun bestuurstaken. Eventuele onkosten en reiskosten worden wel vergoed.

 

Wil jij een aantal vrije uren inzetten om een mooie organisatie verder te ontwikkelen en op de kaart te zetten? Dan komen wij graag met je in contact! Heb je interesse in deze functie, stuur dan je CV met motivatie naar communicatie@dierenopvangdewissel.nl. Voor meer informatie over de functie kun je ook contact opnemen via communicatie@dierenopvangdewissel.nl. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

 

Hoe ziet een bestuursfunctie bij de Wissel eruit?
De visie van twee bestuursleden

 

Roeline Kuiper en Marie-christien van Deursen zijn bestuursleden bij Stichting Dierenopvang de Wissel. Roeline sinds vijf jaar en inmiddels in de rol van voorzitter en Marie-christien is al zes jaar secretaris. Beide hebben ze hun eigen expertise. Zo is Roeline jurist en houdt ze zich bezig met het communicatiebeleid. Marie-christien houdt zich bezig met alles wat je van een secretaris mag verwachten én is personeelsfunctionaris voor de medewerkers en vrijwilligers van De Wissel.

Beide hebben hun eigen redenen om een functie als bestuurslid bij De Wissel te vervullen. Zo vertelt Marie-christien: “Zes jaar geleden ben ik gevraagd voor deze functie. Ik heb het altijd belangrijk gevonden om maatschappelijk relevant werk te doen. Ik zie het als taak van ons als mensen om goed op onze dieren te passen. En niet alleen op onze dieren. Bij De Wissel werkt een grote groep vrijwilligers. De Wissel speelt een belangrijke rol in hun leven, biedt hen een zinvolle dagbesteding, sociale contacten en tegelijkertijd spelen zij weer een belangrijke rol in dierenwelzijn. Ik vind het mooi om een bestuursfunctie te vervullen bij een organisatie die zowel voor dier als voor mens een belangrijke rol speelt.”

Roeline is al van kinds af aan met dieren bezig. Als kind was zij veel op Ameland te vinden. Zij trok er dan met haar paard in alle vroegte op uit en bekommerde zich over dieren die hulp nodig hadden, als zij die onderweg tegenkwam. Vervolgens heeft zij onder andere functies bekleed bij verschillende organisaties die zich inzetten voor dierenwelzijn. “Toen ik vijf jaar geleden werd gevraagd als bestuurslid voor De Wissel, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Het voelt alsof ik op deze manier iets wezenlijks kan bijdragen. Een asiel wordt soms met iets negatiefs geassocieerd, terwijl het juist heel mooi kan zijn. Medewerkers en vrijwilligers doen er alles aan om zo goed mogelijk voor de dieren te zorgen en hen zo snel mogelijk een nieuw liefdevol thuis en nieuwe kans te bieden. Maar ook voor de mensen die noodgedwongen een dier moeten afstaan is het fijn dat De Wissel bestaat. Het levert vaak bijzondere verhalen en ontmoetingen op, met een lach en soms ook aangrijpend met een traan.”

De rol van het bestuur bij de Wissel
‘Dierenopvang de Wissel is een echt professioneel bedrijf. Dat realiseert niet iedereen zich als er over een asiel wordt gesproken. Het bestuur richt zich op taken die voorwaarde scheppend zijn voor de dagelijkse gang van zaken. De opvang wordt aangestuurd door een bedrijfsleider en er zijn vele medewerkers en vrijwilligers in de weer om alles op rolletjes te laten verlopen. Het bestuur zorgt ervoor dat zij hun werk goed kunnen doen’, aldus Roeline en Marie-christien. Enthousiast vertellen ze verder: “Het is een organisatie die continu in ontwikkeling is. Tegelijkertijd is er sprake van ingewikkelde financieringsstromen. De Wissel ontvangt een bijdrage van de gemeenten voor de opvang van dieren gedurende 21 dagen en de dierenambulance voor het ophalen van zwerfdieren en dode dieren. Dit is echter vaak niet voldoende. Voor een groot deel is De Wissel dus afhankelijk van donateurs, sponsoren, nalatenschappen en fondsen. Samen met haar ambitieuze plannen is dit altijd een ingewikkelde financiële puzzel, maar wel een ontzettend leuke uitdaging waarmee we al veel mooie resultaten hebben geboekt. Twee jaar geleden is de dierenambulance erbij gekomen. Hierdoor kunnen we nu echt een totaalpakket aanbieden”

Wat voor persoon zou er in het team passen?
Daar zijn de huidige bestuursleden unaniem over: “We zoeken een energiek, initiatiefrijk en ondernemend persoon. Uiteraard met hart voor dieren en het liefst met frisse ideeën. Iemand met een drijfveer om iets moois te willen doen voor de maatschappij.

Tot slot willen de huidige bestuursleden een nieuw bestuurslid het volgende meegeven: “De Wissel heeft ons beide positief verrast. Het is eigenlijk veel meer omvattend en leuker dan we van te voren hadden kunnen bedenken. Ondernemerskwaliteiten kun je in deze rol perfect kwijt en we hopen ook dat iemand dat meeneemt. Uiteraard is een bestuursfunctie goed voor je netwerk, maar we zoeken vooral iemand die graag iets extra’s toe wil voegen vanuit zijn/haar persoonlijke interesse.”