Pas op met hitte!

Elk jaar weer overlijden er honden omdat mensen niet voldoende op de hoogte zijn van hoe gevoelig honden zijn voor oververhitting. Honden kunnen nu eenmaal heel slecht tegen heet weer. En als oververhitting ingezet is, is het soms niet meer om te keren. Pups, seniore honden en honden met platte snuiten (bulldoggen/boxers etc.) zijn extra bevattelijk voor oververhitting. Ook konijnen zijn erg bevattelijk voor oververhitting. Bij katten zijn er minder melding dat de dieren bevangen zijn van de hitte, maar is zeker mogelijk. Zeker bij katten met een slechte gezondheid, oude katten en kittens. Die zijn beter af in huis waar ze in de gaten gehouden kunnen worden en het koeler is dan in de zon.

Daarom weer een herinnering voor alle dierenbaasjes; doe rustig aan met je huisdier als de temperaturen vanaf zondag omhoog gaan! Geen lange wandelingen, niet fietsen of sporten met de hond, niet in de auto achterlaten en vooral zorgen voor rust. Ook onze asielhonden en -katten gaan in de rust!

Hieronder een aantal goede tips voor de komende hete week:

– houd dieren rustig

– houd dieren buiten vooral in de schaduw en zorg voor koele plekken (natte handdoeken, schaduwdoeken, coolmatten etc. )

– ga niet fietsen of sporten met de hond

– vermijd autoritten met dieren

– voel eens aan de straat met je hand.. als dit heet aanvoelt; bespaar je hond dan de wandeling (hij heeft geen schoenen aan?)

– zorg voor voldoende ventilatie in huis maar hou zoveel mogelijk de gordijnen gesloten.

– zorg altijd voor vers drinkwater. Niet te koud!

-voer geen ijsklontjes of grote hoeveelheden koude etenswaar. Dit wordt in verband gebracht met een maagtorsie.

– bescherm honden die uit zichzelf in de zon gaan liggen tegen zichzelf. Met deze temperaturen koelen ze bijna niet meer af.

– verkoelende spelletjes bijv. afwasteil met water en brokjes?let op dat je hond ook nu geen grote hoeveelheden koud water drinkt.

-een grote schelp (zandbak voor kinderen) of een lekbak voor wasmachines geeft nog meer waterpret.

-voor de krullenbollen/langharigen niet ineens kort trimmen! De vacht is ook bescherming tegen de hitte!

-let op dat zwemwater en stilstaand water in plassen met deze temperaturen snel vervuild kan raken. Denk aan blauw alg en botulisme. Neem een fles water mee voor je hond tijdens de wandeling. Dit voorkomt dat hij uit sloten en plassen gaat drinken.

We hopen dat alle dieren de komende tropische dagen goed doorkomen en ook nog een beetje kunnen genieten van het mooie weer!

 

Speciaal voor honden dit duidelijke diagram (omdat we van oververhitte honden de meeste meldingen binnenkrijgen):