Belangrijk bericht: kattenziekte ontdekt in Leeuwarden

Belangrijk bericht: Kattenziekte ontdekt bij binnengebrachte kittens

Deze week is er bij binnengekomen kittens de besmettelijke Kattenziekte geconstateerd. Het gaat om 2 nesten uit Leeuwarden, en mogelijk een kitten uit Tzum (die kon helaas niet 100% bevestigd worden). Er heerst dus Kattenziekte in Leeuwarden, en mogelijk in Tzum. Alle niet gevaccineerde katten lopen daar nu risico.

Kattenziekte is een ernstige maag-darmziekte die bij niet-ingeënte katten leidt tot de dood. De eerste klachten zijn meestal diarree, braken en uitdroging. Omdat Kattenziekte erg besmettelijk is en erg gevaarlijk is voor niet ingeënte katten (en met name kittens) moet De Wissel de komende twee weken op slot. Dat betekent dat we de komende twee weken zo min mogelijk nieuwe katten van straat aan kunnen nemen. Alleen uiterste noodgevallen kunnen in overleg met de opvang aangenomen worden. Bel voor overleg met De Wissel via 058-2664300.

Ons opname beleid zal dus erg streng zijn. Overleg goed met de opvang wanneer u vragen heeft over een kat op straat. Dierenambulance de Wissel en Dierenambulance Dier in Nood kunnen niet alle katten ophalen en naar de opvang brengen. We zullen de komende twee weken vooral werken met chipcontroles en zwerversbandjes omdoen. In de opvang wordt nu alles op alles gezet om de ziekte te verbannen zodat we zo snel mogelijk weer open kunnen. Kattenziekte is een virus dat alleen met chloor of Virkon gedood kan worden. We zullen alle verblijven en materiaal moeten ontsmetten.

We herplaatsen voorlopig ook nog geen katten, die worden eerst ter observatie hier gehouden. Heeft u een kat gereserveerd, neem dan telefonisch contact op voor meer informatie. Vogels, konijnen, knaagdieren en honden zijn niet bevattelijk voor Kattenziekte en kunnen volgens ons normale opnamebeleid aangenomen en herplaatst worden.

Belangrijk voor mensen thuis: zorg ervoor dat uw kat ingeënt is! Is uw kat nog niet ingeënt, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts voor een afspraak. De kans dat uw ingeente kat deze ziekte oploopt is zeer klein. Pak geen katten van straat op, zeker niet wanneer die klachten lijken te hebben. Besmetting verloopt via ontlastingsdeeltjes en kunt u overbrengen op uw eigen kat. Er is geen behandeling mogelijk behalve het behandelen van symptomen en hopen dat de kat op eigen kracht de ziekte overleeft. Kittens, oude en kwetsbare dieren hebben vrijwel geen kans op overleven van de ziekte. De ziekte is gelukkig niet overdraagbaar op mensen of honden.

We hopen op uw medewerking en begrip. Het gaat hier om een welzijnskwestie en de zorg voor de dieren in de opvang staat nu op de eerste plek. Medewerkers van de opvang en ambulance doen er momenteel alles aan om zo snel mogelijk weer normaal te kunnen functioneren. Hopelijk kunnen we over 2 weken weer katten uitplaatsen. Het opnamebeleid zal deze zomer wel streng moeten blijven aangezien de ziekte buiten rondwaart.

Pensionkatten lopen vrijwel geen risico. Die zijn gevaccineerd en beschermd. Daarbij worden de pensionkatten altijd apart gehouden van de opvangkatten. Pensionopvang kan daarom wel door blijven gaan. Mocht u twijfelen of het toch te risicovol vinden dan kunt u uiteraard uw pensionverblijf afzeggen bij ons.

Voor vragen zijn we tijdens openingstijden uiteraard bereikbaar via 058-2664300.