Belangeloos maar heel belangrijk

Vrijwilligers vervullen een belangrijke rol in onze samenleving. Daar wordt niet altijd bij stil gestaan, maar veel instellingen kunnen echt niet zonder. Onze vrijwilligers zijn dan ook ontzettend belangrijk voor ons. En wij ook voor hun blijkt maar weer eens. Onze vrijwilliger Melvin heeft daar een heel mooi stukje over geschreven:

 

“Deze maand (de exacte dag weet ik niet meer) ben ik alweer negen jaar vrijwilliger bij Dierenopvang De Wissel. Nog altijd blij en trots dat ik hier een positieve bijdrage mag en kan leveren aan het leven van de asieldieren. Als ik terugkijk, heb ik hier zelf ook een enorme groei doorgemaakt. Waar ik begon als stil en onzeker jongetje met nog weinig kennis van de dieren, heb ik mij weten uit te bloeien tot iemand die doet waar hij voor staat. Die niet meer dat heel stil en onzeker jongetje is, maar iemand die wat zelfverzekerder is geworden en het contact aan durft te gaan. Ik ben uitgegroeid tot een vrijwilliger waar op gebouwd kan worden, die met de meeste dieren overweg kan, helpt waar nodig is en niet bang is om de handen uit de mouwen te steken.

Het geeft veel voldoening om lekker met de dieren bezig te zijn. Hen te laten weten dat ze niet worden vergeten. Leuke dingen met ze doen. Het schoonmaken van de verblijven, voeren, eventuele medicatie geven, aandacht en liefde geven, een wandeling met een hond in de ochtend en in de middag allemaal andere leuke dingen. Van spelen, knuffelen en hersenwerk, tot een beetje trainen. Er zijn zat van mogelijkheden om samen met hen te doen. En wat genieten zij en ik hiervan.

Het blijft een waar genot om de dieren zien op te leven. Helemaal blij als we samen leuke dingen doen. De individuele vooruitgang die ze maken. Het zien opbloeien van een onzeker dier, naar meer zelfverzekerdheid. De omschakeling van een ‘moeilijkere’ en/of gestreste hond, naar een ware knuffelkoning. Dat ik hier een bijdrage aan kan en mag leveren is geweldig. Ik probeer zoveel mogelijk aan te sluiten op de behoeften van het individuele dier. De één knuffelt liever, terwijl een ander liever samen speelt of lekker rond kan snuffelen. Ieder dier is uniek en dat maakt het werk leuk en afwisselend.

Ik heb al veel dieren voorbij zien komen. En wat is het fijn als ze kunnen vertrekken naar een leuk en fijn huis. Waar ze alle liefde en zorg krijgen die ze nodig hebben. Dat we een up date van de nieuwe eigenaar(s) krijgen die vertellen dat het goed met hen gaat. Dat is waar we het voor doen. Een zo aangenaam mogelijk verblijf en een goed en blijvend thuis voor hen vinden.

De aandacht en liefde die ik hen geef, krijg ik dubbel en dwars weer van terug. Op een slechte dag, vrolijken ze mij weer op. Ik ben er voor hen, en zij zijn er voor mij. Een ware win-win situatie zou ik het noemen.

Ik zou zeggen, op na mijn tien jaar en/of een leuke betaalde baan die ik het liefst hiermee kan combineren.

Voor de medewerkers van De Wissel, dank jullie voor het vertrouwen in mij, dat jullie mij hebben aangenomen, dat jullie mij gevraagd hebben voor de hondenmiddagen en dat ik deze enorme (persoonlijke) groei bij en met jullie heb mogen doormaken en dat jullie, jullie kennis met mij willen delen. En tegen iedereen die denkt of zegt dat vrijwilligerswerk niets oplevert wil ik zeggen dat het financieel misschien niets oplevert, maar de liefde die je terug krijgt, is van onschatbare waarde. Neem daarbij de persoonlijke groei en de sociale contacten en het levert misschien nog wel meer op dan een betaalde (niet passende) baan.”

 

We zijn heel blij dat de opvang zoveel functies mag vervullen. Niet alleen voor de dieren, maar ook als sociale functie in gemeente Leeuwarden. Daarom hierbij nog eens een dikke pluim voor alle vrijwilligers in Nederland die zich zo belangeloos inzetten! Lieve vrijwilligers, jullie zijn onmisbaar! Dank jullie wel.