Bedrijfsleider gaat met pensioen

Teije de Haan neemt eind dit jaar afscheid als bedrijfsleider van Stichting Dierenopvang en Dierenambulance de Wissel in Leeuwarden. Hij stond 40 jaar lang mede aan de basis van de groei van asiel tot één van de best uitgeruste dierenopvangcentra van Nederland.

 

Bedrijfsleider Teije de Haan (1957) begon in 1972 als vrijwilliger bij de Wissel: ‘Ik was 15 en leerde de Wissel kennen door een zwerfhondje dat altijd met me meeliep en dat in het asiel belandde’. In 1982 kwam hij in loondienst. De Haan: ‘Toen ik begon werkten we met minimale middelen aan de opvang van (zwerf)dieren. Het was echt op een houtje bijten’.

 

Nieuwe kans

Onder de bezielende leiding van toenmalig bedrijfsleider Koos ter Horst kon de Wissel zich in de loop der jaren ontwikkelen. De Haan: ‘Een hoogtepunt was de start van de nieuwbouw in 1997 van ruime katten-, honden en knaagdierverblijven, ruimte voor een dierenarts, voerkamer, verzorgingskamer, huiskamer en balieontvangst op de huidige locatie aan het Kalverdijkje. De voltooiing in 2000 maakte van de Wissel -tot op de dag van vandaag- één van de best uitgeruste dierenopvangcentra van Nederland’.

 

In 2001 overleed Ter Horst en nam De Haan het stokje als bedrijfsleider over. ‘Met een team van 5 vaste, goed opgeleide medewerkers zijn we uitgegroeid tot een professioneel opvang- en kenniscentrum op het gebied van (zwerf) honden, katten, knaagdieren en meer. Je vindt bij ons ook een hondenschool en kattenpension. In 2018 is de Dierenambulance bij ons ondergebracht. Die zorgt voor het vervoer van zieke, gewonde en overleden huis- en zwerfdieren in de regio Leeuwarden en is beschikbaar voor taxiritten naar de dierenarts of ons kattenpension. Zonder de ruim 100 vrijwilligers die ons bij het dagelijkse werk ondersteunen zouden we nergens zijn. Met elkaar geven we ontzettend veel dieren een warme plek en nieuwe kans en zijn we een belangrijk kenniscentrum. Voor sommige mensen zijn we ook een re-integratie mogelijkheid naar de arbeidsmark. Allemaal zaken waar we denk ik best heel trots op mogen zijn’.

 

Twee nieuwe projecten

‘Noodzakelijk blijft het aandacht vragen voor ons werk. We krijgen een gemeentelijke bijdrage, die dekt ongeveer de opvangkosten van 2 weken maar de meeste dieren verblijven hier langer en soms is bijzondere zorg nodig. We moeten het rooien zonder subsidies en dus zijn we sterk afhankelijk van donaties, giften en legaten. Elke euro gaat naar de dieren en elke bijdrage is ontzettend noodzakelijk en welkom. Op het moment heeft met name de Dierenambulance heel hard mensen (chauffeurs) nodig. De Wissel bestaat al ruim 60 jaar en is een professionele opvang. Zeker in deze tijden van niet altijd controleerbare personen op kanalen als Marktplaats en social media, roepen we mensen ook echt op om gevonden of afstandsdieren bij ons te melden en goed na te denken of en waar je een dier aanschaft’.

 

Voordat De Haan op 1 januari aanstaande met vervroegd pensioen gaat staan nog twee projecten op stapel. ‘De huidige binnenverblijven van de honden worden geluidsarm gemaakt zodat de dieren zich hier stressvrij kunnen terugtrekken. En omdat we met de komst van de Dierenambulance krap behuisd zijn gaan we intern een deel verbouwen. We krijgen een frisse look met onder andere mooie kringloopmeubels uit een sociaal maatschappelijk project. Ik kijk terug op bijna 40 jaar met veel bijzondere momenten bij een fantastisch mooie Dierenopvang en Dierenambulance met bevlogen medewerkers en een professioneel bestuur. De Wissel en de dieren zijn in de harten van zo veel mensen, dat stemt mij tot grote dankbaarheid.’